Skogsteknik

Traktorn med dubbla uppdrag

8 maj Jerry Olsson har ett tudelat yrkesliv: Till hälften bonde, till hälften gallringsentreprenör. Hans svarta Valtra är navet i båda verksamheterna och förvandlas till skördare under vinterhalvåret.

Traktorn med dubbla uppdrag
Jerry Olssons Valtra har hängt med i drygt 10 000 timmar, men det finns många kvar, säger han. Foto: Jens Fältskog

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Jordbrukstraktorer med vagn och skogskran som skotar efter avverkning är mycket vanligt inom det privata skogsbruket. Men att bygga om traktorn till en skördare är desto mer sällsynt.

Jerry Olsson från Vittsjö har hållit fast vid det här konceptet i drygt 25 år. Vår och sommar är traktorn redskapsbärare i lantbruket. På senhösten skrudas den om med kran och skördaraggregat för gallringsuppdrag åt markägare i norra Skåne.

Till den här säsongen uppdaterade han sin ”traktorskördare” med en ny, kraftigare kran från Kronos och ett nytt rullmatat aggregat från Kesla som klarar grövre träd.

Uppgraderingen gjordes hos Lögenäs Maskin förra året och i november kunde Jerry driftsätta ekipaget. Kranen är monterad i ett Jake-fäste som är förankrat i ramen hela vägen från traktorns bakända till framaxeln.

När huggarsäsonen är över monterar Jerry av kranen så att traktorn får tjänstgöra i lantbruket. Omställningen tar inte mer än ett par timmar. ”Jag brukar passa på att ta hand om lite service samtidigt”, säger han. Foto: Jens Fältskog

– Jag räknar med att hålla på åtta-tio år till i skogen och då var det tveksamt om de gamla grejerna skulle hålla hela vägen, säger han.

Den skogsutrustade traktorn – en Valtra T191 som specialanpassats för skogstjänst – får fortsatt förtroende trots att den snart är 14 år gammal.

– Den har gått ungefär 10 000 timmar, så det finns många fler att ta av, säger Jerry lugnt.

Med skogsutrustad menas att traktorn bland annat har vändbar stol, glastak uppåt med skyddande stålram runt om, bränsletank inbyggd i ramen, bukplåtar i stål, extra slitstarka skogsdäck och hydraulisk stabilisering av framaxeln. Tillsammans med vätskefyllda framdäck som ger en extravikt på cirka 200 kilo per hjul gör det att traktorn står stadigt, även när kranen jobbar utsträckt i sin fulla längd.

Den nya Kronoskranen, en Gripto 1009, ger tillsammans med förlängningen mellan kranspets och rotator en räckvidd på 9,5 meter.

– Helt klart mer kraft i denna. Den är starkare och jag når längre än med den förra.

Även när det gäller skördaraggregatet har Jerry bytt upp sig ett snäpp. Med ett Kesla 16 RH klarar han nu att kapa upp till 45 centimeter i diameter. Det ger honom muskler hela vägen upp till en tredjegallring, där sådana efterfrågas.

– Men det vanligaste är första- och andragallringar, nästan uteslutande gran. Slutavverkning ger jag mig aldrig på, säger Jerry.

Genom åren har han skapat sig en stor och återkommande kundgrupp på nära håll, vilket leder till korta resor. Ett exempel är markägaren Lars Pålsson, där Jerry är och hugger när SKOGEN hälsar på.

– Jerry gallrar bäst och jag litar på honom, för han jobbar som om det vore hans egen skog. Den här fastigheten drabbades hårt av stormen Gudrun och efter det vill jag inte ha in stora maskiner som gallrar för hårt med breda stickvägar. Bättre hugga mindre men fler gånger, säger Lars Pålsson.

Apropå kunder så råder det ingen brist på den varan. Med allt bättre betalt för massaved har trycket på Jerrys tjänster ökat och säsongen 2023-24 kommer förmodligen att innebära rekord när det gäller hur många kubikmeter som gått igenom hans aggregat.

Innan Jerry började hugga med traktorn i skogen varvade han lantbrukarlivet med manuella huggaruppdrag under höst och vinter.

– Jag minns det väl, en dag sent på hösten 1998: Inte en dag på två månader hade jag kommit hem från jobbet utan att ha varit blöt och kall. Sån’t kan inte vara nyttigt för kroppen och efter det skaffade jag en mindre traktor och ett litet stegmatat aggregat.

Skogssäsongen sträcker sig ungefär från början av november till slutet av april. Därefter blir det fullt fokus på att skaffa vinterfoder åt köttdjuren hemma på gården i Gundrastorp, där han tillsammans med hustrun föder upp en korsning av charolais, simmental och angus.

– I februari-mars längtar jag hem till lantbruket, att släppa ut djuren och få köra ut på fälten. Men fram i oktober börjar jag längta ut i skogen i stället, säger han med ett leende.

Jerry Olssons traktor med skördaraggregat använder smala stickvägar och orsakar minimala markskador, vilket uppskattas av hans kunder. Foto: Jens Fältskog
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb