Träden gav rena lyftet

10 februari 2015 Om du någon gång fått ett Vi-träd så har du säkert undrat om det verkligen finns, och i så fall var och hos vem. SKOGEN åkte till Kenya och kollade.

Träden gav rena lyftet

Priscilla Juma utanför staden Kitale i västra Kenya fick träd genom Vi-skogen för några år sedan. Nu kan hon försörja sig och två barn på mindre än en hektar. När hon tog över marken var den kal och gav ett par majsskördar om året. Inget att leva på. Men nu går det faktiskt, sedan Vi-skogen lärde henne att så träd och gav henne frön. 

I dag har Vi-skogen dragit vidare, när man väl fått igång sitt skogsbruk är det ju liksom självgående, vare sig det är stort eller litet. Priscilla planterar nytt varje år.

Européer är åter ovanliga i byn och hon är lågmäld och lite avvaktande vid vårt besök. Men visar ett litet och snett leende när hon medger:

– Tidigare fick jag ”låna” ved och foder  i omgivningen.

Nu använder hon stegen för att hamla  greveliaträden som hon satte i början av  seklet med hjälp av Vi-skogen. Kvistarna är till djuren förklarar hon och slänger några till korna som nöjda börjar tugga. 

 

Genom att sälja ved från greveliaträden kunde hon köpa en kvarn för att mala majs åt grannarna och tjäna ytterligare kontanter. Fattigdomen är bruten. Nu köper hon nya plantor när hon behöver. Kaliandraträd har löv som ger mycket och fet mjölk. Avocado, makadamia och guava ger mat, löv och dynga gödslar kaffe och sötpotatis – som i sin tur ger kontanter.

Då dyker sonen Emanuel upp. Presentationen blir lite överraskande.

– Han läser informationsteknik på universitetet i Nairobi.

Med skolavgifterna betalda från mindre än en hektars odling! Först när vi säger att Priscilla borde vara stolt så att hon spricker, brer ett stort vackert leende ut sig över hennes ansikte.

Och kanske kom något av greveliaträden, som startade det hela, från dig.

 

SKOGEN 1/2015

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb