Skogsägarna tar makten

22 maj 2015 Skogsägarna kan nu erövra makten från de stora köparna. Det säger Jens Bergström, en av delägarna till eSkog AB.

Skogsägarna tar makten

Företaget har utvecklat en webbaserad skogsbruksplan som gör att skogsägaren kan styra över sin skog, oberoende av förvaltarna på bolagen och skogsägarföreningarna.

Appen eSkog
– I appen kan nya uppgifter om grundyta höjd och antal stammar matas in på plats i skogen och en uppdatering sker av skogsbruksplanen.

Vårt system saknar bindningar till någon virkesköpare. Alla tjänsteföretag inom skogsbruket kan ansluta sig till skogsägarens plan och hjälpa till. Är man inte nöjd kan man stänga av företaget och skogsägaren kan vända sig till någon annan, eller ta hand om planen själv, säger Jens Bergström.

Skogbruksplanen kallas ePlan. Den gör det möjligt att underhand mata in utförda gallringar och avverkningar. Planen räknar om volymerna allteftersom skogen växer. Några dyra nya skogsbruksplaner efter tio år eller tidigare vid en försäljning av  fastigheten behövs alltså inte, menar han. En uppdaterad plan kan också användas vid en förnyad bankvärdering.
– Med en digital plan slipper man en fullklottrad och svårläslig skogsbruksplan samtidigt som det är möjligt att gå tillbaka och se vad som gjorts; hur stor till exempel avverkningen var för tre år sedan.
Planen uppdateras i skogen med en app som laddas ned kostnadsfritt. Skogsägaren eller förvaltaren mäter och noterar grundyta, höjd och antal stammar. Den informationen skickas sedan vidare till systemet och planen uppdateras. Det tar    några minuter per provyta och det behövs fyra eller fem per hektar.

SKOGEN har prövat, och det hela är enkelt. Dessutom kan man leka med sin skogsbruksplan även om man är på semester i Thailand! Detta är en webb-lösning. Planen är alltså inte bunden till någon särskild dator.
Men varför kan man inte nöja sig med planerna som de stora virkesköparna erbjuder?

– Problemet är att en pappersplan snabbt blir inaktuell och varje uppdatering är dyr, cirka 200 kr/ha. Som certifierad  skogsägare är du dessutom skyldig att uppdatera din plan med utförda åtgärder. Vissa virkes-köpare, till exempel Södra tillhandahåller också digitala skogsbruksplaner via webb. De erbjuder tjänsten, men tanken är ju att de sedan ska köpa din skog till ett bra pris. Om du inte är nöjd med deras avverkning eller förvaltning – vill du då ha kvar din skogsbruksplan hos dem?
– Dessutom är virkesköparna sällan intresserade av att ge skogsägarna information och verktyg för att jämföra prislistor… men det är vi, säger Jens Bergström.

Det finns alltså ett prisverktyg. Säljaren ska kunna mata in prislistan och sedan räknar ePlan ut vad nettot blir på ett ungefär för en avdelning. Det liknar det system med jämförpriser som SKOGEN presenterar, men ePlan är anpassat till den egna avdelningen och gäller även gallringar.
– Vi räknar om olika prislistor till medelstamprislistor. Skogs-ägaren kan välja vilka prislistor som ska jämföras på både slutavverkningar och gallringar. Nu blir det enkelt att se vilken köpare som erbjuder det bästa priset beroende på trädslag och den uppskattade medelstamvolymen.

Men varför inte istället begära in offerter på skördarmätt volym som grund för betalning? Pengar direkt och drivningskostnaderna kan man då lämna därhän.
– Det vore naturligtvis det bästa. Västerås Stift med 55 000 hektar arbetar så. Problemet är att vissa köpare inte accepterar skördarmätt. De förlorar ju då kontrollen över kostnaderna för skörden och skotningen, säger Jens Bergström.
Priset för en ePlan är blygsamma 380 till 760 kronor, beroende på fastighetens storlek. Inga årliga avgifter tillkommer för grundutförandet. Idag har ePlan cirka 50 stycken anslutna kunder. Jens Bergström räknar med att det tar några år innan det finns tillräckligt många kunder för att ge lönsamhet.

– Förutom skogsägare räknar vi med att entreprenörer och köpare ansluter sig. Via ett knapptryck går en offertförfrågan från skogsägaren ut till köparna i området. Det hoppas vi ska göra vårt verktyg lönsamt.

SKOGEN 4/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb