tisdag 31 mars, 2015

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • Skadedrabbad ask

  Ta itu med skadad ask

  Om det finns träd som är friskare än andra kan man överväga att låta dem stå kvar och förhoppningsvis sprida en resistentare avkomma. Det skriver André Ahlberg i ett examensarbete vid SLU.
 • Annons
 • Fällriktare med fast förankring

  Greppsäker fällriktare

  X-Feller är en nykonstruerad fällriktare som tagits fram av Ronny Larsson, skogsägare i Gällö, Jämtland.
 • Hur ska landsbygden överleda?

  Månadens fråga - Gör du något för att hålla landsbygden levande?

  Kategorier: Månadens fråga
  Hur ska landsbygden blomstra och överleva? På många håll läggs skolor ned, mjölkpriser sjunker och kollektivtrafik försämras. Utvecklingen hotar landsbygden och på långfredagen samlas det till landsbygdsuppror i flera städer. Många anser att politikerna gör för lite. Gör du något för att hålla landsbygden levande?
 • Victoria upptäckte skogssektorns möjligheter på tjejkursen

  Victoria Boström är ambassadör för SkogsSveriges och Skogen i Skolans Facebook-sidor och Twitter-konton. Hon är uppväxt i Västmanland och fick upp ögonen för det skogliga yrket när hon gick en skogskurs för tjejer. Efter kursen gick hon skogligt basår i Värnamo och studerar nu på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Sedan början av 2014 är Carl Danielsson vår ambassadör. Han går andra året av tre på Skogsmästarprogrammet. Följ Victoria och Carl på vår Facebook och Twitter!
 • Välkomna ut i skogen tjer, säger kursansvariga

  Tjejer - upptäck skogens möjligheter

  Kategorier: skogskurs för tjejer
  Är du intresserad av naturen? Tycker du om att vara ute i skogen? Då är skogskurs för tjejer något för dig!
 • Skogsmaskin på lastbilstrailer.

  ”Låt entreprenörerna sköta planeringen”

  – Om man på allvar börjar se över planeringen skulle entreprenörerna kunna få en lönsam verksamhet med dagens ersättningsnivåer. Det säger Karl-Magnus Hembjer, företagsutvecklare hos SMF.
 • Sopor istället för skogsbränsle

  Sopor tränger ut skogsbränsle

  Trots högt bränslevärde på grot så minskar lönsamheten stadigt. Den enda större köpare som SKOGEN fortfarande har kunnat hitta prislistor för på nätet är Södra. Norra Skogsägarna slutade att ha listpriser på grot i december.
 • Helen Sjöholm uppträder på Vi-Skogens konsert på Cirkus.

  Artister uppträder för skogen

  Kategorier: Vi-skogen, Helen Sjöholm
  Helen Sjöholm, The Real Group, Janne Schaffer och Magnus Carlson från Weeping Willows gillar tydligen skog. Den 3 maj uppträder de till förmån för Vi-skogen på Cirkus i Stockholm.
 • Fastighetskarta

  Lita inte på digitala kartor

  Kategorier: Fastighetskartor
  Nu varnar Lantmäteriet. Digitala kartor kan visa rejält fel.
 • Motorsågskraven är bra!

  För en månad sedan ställde vi frågan till våra läsare om de tyckte att de nya motorsågskraven var bra. Och en majoritet är positiva.
 • Stormakt på dekis

  Ett litet land med trögväxande träd. Ändå blev Sverige en skoglig stormakt under hundra år, konstaterar idéhistorikern Erland Mårald i det senaste numret av SKOGEN. Vart tar skogsnationen Sverige vägen härifrån? Han lämnar frågan öppen.
 • Jan Remröd till minne

  Civiljägmästaren, professorn och förre verkställande direktören Jan Remröd har avlidit i en ålder av 74 år. Jan var under sin långa skogskarriär bland annat vd för Föreningen Skogen.