måndag 24 november, 2014

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • Victoria upptäckte skogssektorns möjligheter på tjejkursen

  Victoria Boström är ambassadör för SkogsSveriges och Skogen i Skolans Facebook-sidor och Twitter-konton. Hon är uppväxt i Västmanland och fick upp ögonen för det skogliga yrket när hon gick en skogskurs för tjejer. Efter kursen gick hon skogligt basår i Värnamo och studerar nu på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Sedan början av 2014 är Carl Danielsson vår ambassadör. Han går andra året av tre på Skogsmästarprogrammet. Följ Victoria och Carl på vår Facebook och Twitter!
 • Annons
 • Stora granar sätts nu upp världen över i slott och koja, eller på torg så väl som balkonger.

  Julgransfeber!

  Kategorier: julgran
  Ratade julgranar, gratisgranar, designgranar, postordergranar och granar som sågas både bokstavligt och bildligt. Nu är det julgransfeber i media! SKOGEN har länkarna.
 • Skaffade egentid på skjutbanan

  Kategorier: jakt, kvinnor
  JAKT. Antalet kvinnliga jägare ökar år från år. Om man är småbarnsförälder är det ett evigt pusslande för att hinna med allt vad livet kräver. Jakt kräver träning och tar tid, och inte så sällan är det tjejerna som får stå tillbaka. Detta har dock tjejerna i Norsjö kommun försökt att lösa på lite okonventionella sätt.
 • Vad tycker du om brevet?

  FEM FÖRSLAG. Ett öppet brev till regeringen publicerades i förra numret av SKOGEN. Där tipsade vi hur skogens möjligheter kan tas till vara på bättre sätt. Här är några reaktioner från skogssektorn.
 • Martin Englund

  Nya användningsområden för LED-lampor

  Kategorier: teknik, Belysning, LED-ljus
  BELYSNING. Årets nobelpristagare i fysik löste problemet att skapa vitt ljus i lysdioder, så att de kan användas för belysning. Martin Englund på Skogforsk forskar på nya användningsområden för LED-lampor i skogsmaskiner.
 • Virke lastas på båt.

  Budgivning gav mer

  I ett intensivt marknadsläge går det fort. Då är virkesauktioner ett bra sätt att hinna med. Det säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome Timber.
 • Kvinna röjer skog

  Ingen könsskillnad

  SKÖTSEL. Kvinnor prioriterar inte virke och pengar lika högt i sitt skogsbruk som män. De är ofta mer engagerade i till exempel mångfald och rekreation. Ändå sköter kvinnorna i praktiken skogen på samma sätt som männen.
 • Faktablad blev skogsskyltar

  Skogen i Skolan har tillsammans med Skogssällskapet tagit fram ett antal faktablad om svenska träd, skogsbruk, djur och jakt m.m. I juni 2014 sattes de upp som skyltar på "Lärande stig" som hör till Bergastigen, en 6 km lång promenadstig som löper runt samhället Lagan i Småland.
 • Skogsvårdaren Inge får Silverkvisten

  Kategorier: Silverkvisten
  I snart 50 år har Inge Wästlund från Sunnemo arbetat i och för den värmländska skogen. Skogsvård är Inges hjärtefråga och hans insatser har gett fina och välmående skogar, väl rustade för framtida generationer. I veckan tilldelas han Silverkvisten för sina värdefulla insatser för skogen.
 • Grind

  Pimpar du din skog?

  Månadens fråga: Skog är inte bara pengar. Det finns mycket man kan göra för att få en finare och roligare skog också. Gör du något för att pigga upp skogsbesökaren?
 • Enkla sätt att pimpa din skog

  Kategorier: Pimpa skogen
  Med enkla insatser går det att göra skogen mer lustfylld. Här serverar vi några idéer som inte gör plånboken tunnare. Varsågod!
 • Oj, vad är det här?

  Kategorier: SKOGENs ledare
  Jag hoppas att du undrade det när du tog nya SKOGEN i din hand. Vi firar tidningens 100 år och en uppgång till 106 000 läsare med att göra om den ordentligt.