tisdag 29 juli, 2014

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • Sten Lilja

  170 utställare lockades till premiären

  Kategorier: skogsmässa
  Bilköerna ringlade långa när Skogsmaskindagarna slog upp portarna på Karlskoga flygplats den 6-7 juni. Lyckad premiärdag för en alldeles ny mässa. Dock otur med vädret dag två, det spöregnade.
 • Hultsjö jobbar för bra hälsa och låg personalomsättning

  Kategorier: arbetsmiljö, Hälsa
  Allt för många skadas eller dör i samband med skogsarbete. Men den vanligaste dödsorsaken för alla, också inom skogsbruket, är hjärt- och kärlsjukdomar. Vad kan man göra åt det? Hultsjös Skogsmaskiner AB har gjort en riskbedömning och försöker minska på jobbets negativa sidor på olika sätt.
 • Första förband på skogsarbetare

  Arbetsmiljöverket: ”Kräv säkerhet i upphandlingen”

  I april kom Arbetsmiljöverkets dystra rapport om säkerhetsläget i skogen. Siffrorna visar att det inte är ovanligt med skador på jobbet och att alldeles för många företag saknar rutiner. SKOGEN har kollat upp hur man kan vända trenden.
 • Är ”skogssektorn” beredd att skapa framtiden?

  Kategorier: Analysen, prognos, framtid
  Skogen har stått i åttio år och är avverkningsmogen igen. Och sedan planterar vi nytt och väntar på nästa slutavverkning. Omloppstid efter omloppstid – men går det att fortsätta så? Framtiden tränger sig på som klimatförändringar, energibehov, turistönskningar om vackra miljöer, vindkraft, ökad befolkning utan ökad pappersläsning.
 • Annons
 • Mer än 100 000 SKOGEN-läsare!

  Kategorier: Orvesto Konsument
  Tidningen SKOGEN hade första tertialet 101 000 läsare. Det visar den senaste undersökningen av Orvesto Konsument. En ökning med 5000 läsare jämfört med samma period förra året.
 • Självlysande träd

  Satsar på självlysande träd

  Kategorier: Skogsforskning, Genetik
  Häromåret började man i Kalifornien experimentera för att få fram en växt som går att se i mörker. Fröna finns nu till beställning. Sen ska forskarna ge sig på buskar och träd.
 • Fornlämning

  Vassare lag ska rädda vår historia

  Om du har en husgrund eller gammal grav i din skog bör du vara extra noga när du ska röja eller avverka. Från och med i år gäller kulturmiljölagen som ger fornminnen ett starkt skydd.
 • Transportavdrag på timmer

  När BillerudKorsnäs nyligen började presentera sina prislistor i enbart i fub införde man ett transportavdrag på 60 öre per km.
 • SKOGENs monter på skogsmässa

  Vi ses i montern!

  Kategorier: skogsmässa
  Den 22-23 augusti är det Mellanskogselmia utanför Sala. I SKOGENs monter kan du få ett tidigt exemplar av nummer 8.
 • En kolbotten skjuter inte skott

  Svenska kulturskyddsföreningen finns inte. Därför blev det inte heller skandal och feta rubriker när Skogsstyrelsen nyligen redovisade årets inventering av skadade fornminnen på hyggen. Lite annorlunda var det ju när myndigheten för tre år sedan redovisade missad naturhänsyn. Riksantikvarieämbetet och hembygdsrörelsen är mer lågmälda skogsintressen än den ideella naturvården.
 • De här är stamkvistade bjässar om 50 – 60 år, säger Anders Lomholt som på Höstexkursionen berättar hur man sköter skogen efter stormen.

  Höstexkursionen: Anders odlar kvalitetstimmer efter stormen

  400 hektar skog fälldes av Gudrun på Sperlingsholms gods utanför Halmstad. Hur sköter man skogen efter en sådan smäll? På Föreningen Skogens Höstexkursion i september medverkar skogsförvaltaren Anders Lomholt. Kortare omloppstider på granen, visst. Men det betyder inte massaved. Tvärt om, Anders satsar aktivt på sågtimmer.
 • Bengt Ager. Foto: Mikael Forslund

  Rekordläsare!

  Kategorier: SKOGEN 100 år
  I nummer 1-14 skrev vi om en riktig långläsare av SKOGEN. Han har haft tidningen i femtio år! Men du, Bengt Ager, har prenumererat ännu längre?