lördag 29 november, 2014

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • Jobben går i arv

  ”Jag ville bli jägmästare men syo-konsulenten sa att det bara var för killar”, berättade sjuksköterskan och stack nålen i min arm. Hon var social, inte 50 fyllda, var väldigt bra på att tappa blod utan att det kändes och hade säkert blivit en bra jägmästare.
 • Annons
 • ”Arterna har fått det bättre”

  Skogens arter har inte fått det sämre sedan ”det moderna skogsbruket” infördes på 1950-talet. Snarare bättre. Det skriver prof em Dag Lindgren i en analys. "Det är inte empiriskt belagt att artutdöendet i den svenska skogen ökat i nämnvärd grad genom förändringar i skogsbruksmetoder kring 1950, trots att detta brukar framhävas från naturvårdshåll", skriver Lindgren.
 • Höstexkursion

  Vågar man gallra efter Gudrun?

  HÖSTEXKURSIONEN. 150 intresserade, de flesta medlemmar, tog sig till de halländska granskogarna för att få veta mer om gallring.
 • Så fungerar SKOGENs jämförpriser

  I varje nummer av tidningen SKOGEN publicerar vi jämförpriser för rundvirke. Priserna visar vad industrins köpare i olika delar av landet erbjuder i betalning för virke från skogsägare. Antalet virkesköpare och regioner är stort och priserna är endast ett urval från stora aktörer. Här beskriver vi lite närmare hur jämförpriserna är framtagna, deras möjligheter och begränsningar.
 • Ingmar Haggren

  Fantastiskt vackra tio hektar

  Kategorier: Skogsskötsel, Björk
  BJÖRK. Ingmar Haggren i Klippan är stolt ägare till en synnerligen vacker björkskog. Han berättar hur han gjort.
 • Victoria upptäckte skogssektorns möjligheter på tjejkursen

  Victoria Boström är ambassadör för SkogsSveriges och Skogen i Skolans Facebook-sidor och Twitter-konton. Hon är uppväxt i Västmanland och fick upp ögonen för det skogliga yrket när hon gick en skogskurs för tjejer. Efter kursen gick hon skogligt basår i Värnamo och studerar nu på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Sedan början av 2014 är Carl Danielsson vår ambassadör. Han går andra året av tre på Skogsmästarprogrammet. Följ Victoria och Carl på vår Facebook och Twitter!
 • Stora granar sätts nu upp världen över i slott och koja, eller på torg så väl som balkonger.

  Julgransfeber!

  Kategorier: julgran
  Ratade julgranar, gratisgranar, designgranar, postordergranar och granar som sågas både bokstavligt och bildligt. Nu är det julgransfeber i media! SKOGEN har länkarna.
 • Skaffade egentid på skjutbanan

  Kategorier: jakt, kvinnor
  JAKT. Antalet kvinnliga jägare ökar år från år. Om man är småbarnsförälder är det ett evigt pusslande för att hinna med allt vad livet kräver. Jakt kräver träning och tar tid, och inte så sällan är det tjejerna som får stå tillbaka. Detta har dock tjejerna i Norsjö kommun försökt att lösa på lite okonventionella sätt.
 • Vad tycker du om brevet?

  FEM FÖRSLAG. Ett öppet brev till regeringen publicerades i förra numret av SKOGEN. Där tipsade vi hur skogens möjligheter kan tas till vara på bättre sätt. Här är några reaktioner från skogssektorn.
 • Martin Englund

  Nya användningsområden för LED-lampor

  Kategorier: teknik, Belysning, LED-ljus
  BELYSNING. Årets nobelpristagare i fysik löste problemet att skapa vitt ljus i lysdioder, så att de kan användas för belysning. Martin Englund på Skogforsk forskar på nya användningsområden för LED-lampor i skogsmaskiner.
 • Virke lastas på båt.

  Budgivning gav mer

  I ett intensivt marknadsläge går det fort. Då är virkesauktioner ett bra sätt att hinna med. Det säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome Timber.
 • Kvinna röjer skog

  Ingen könsskillnad

  SKÖTSEL. Kvinnor prioriterar inte virke och pengar lika högt i sitt skogsbruk som män. De är ofta mer engagerade i till exempel mångfald och rekreation. Ändå sköter kvinnorna i praktiken skogen på samma sätt som männen.