fredag 26 december, 2014

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • God Jul och ...

  ... Gott Nytt År! Under 2015 ska vi lyfta skogens möjligheter mer i samhällsdebatten, ha fler aktiviteter, bli livaktigare digitalt och samla fler medlemmar som älskar att sköta skogen. Nu har kansliet och redaktionen ledigt över jul och drar ned på bemanningen till efter nyår.
 • Framtidsguider på Jensengymnasiet i Helsingborg var Sara Karlsson, Wilhelm Magnusson och Stina Fridholm. Foto: Karin Bernle

  Väckelsemöte för skog

  Nu är Framtidsresan på G! Med app, tävling och rollspel drar skogsindustrins event fram över landet för att locka gymnasieelever till branschen. Rena väckelsen!
 • Hög risk för granbarkborreangrepp i Västernorrland

  Skogarna i Medelpad och vid Ångermanlands kustland löper mycket hög risk att drabbas av granbarkborreangrepp 2015-2016. Där finns stora mängder råa granvindfällen och en exceptionellt stor mängd övervintrande granbarkborrar.
 • Annons
 • Branddrabbade skogsägare får stödpengar i förskott

  Drygt åtta miljoner kronor betalas ut i förskott på stöd till skogsägare och företag som drabbats av branden i Västmanland. Intresset för att ansöka om förskott har varit stort rapporterar Skogsstyrelsen.
 • Jägmästarstudenterna levererade Skogis-granar till Kungafamiljen

  Varje år levererar Skogisgranar julgranar till Kungafamiljen. Så även detta år, den här gången till Kungliga slottet i Stockholm. Idag, den 17/12 var dagen då detta skulle ske. Vi var alla lite nervösa över att få träffa Victoria och vi hoppades självklart på att söta lilla Estelle också skulle få följa med. Anton Larsson, PR-ansvarig, är SkogsSveriges ambassadör för Facebook och Twitter. Läs mer på SkogsSveriges Facebook-sida!
 • Unga människors uppfattningar om skog

  Vad vill unga människor ha skogen till i framtiden? Vilken slags skog tror de kommer att vara viktig för dem och vad kommer de att vilja göra i skogen? Vilka produkter från skogen kommer unga av idag att efterfråga i framtiden?
 • Stödmedel för ekskogsbrukets främjande

  Erik Stenströms stiftelse för ekskogsbrukets främjande bildades 2012 med ett donerat startkapital på 10 miljoner kronor från jägmästare Erik Stenström. Avkastningen ska årligen delas ut till forskare eller privatpersoner som vill utveckla eller öka kunskapen kring eken och dess skötsel. Styrelsen i Erik Stenströms stiftelse för ekskogsbrukets främjande har vid ett styrelsemöte i december 2014 fördelat drygt 400 000 kr.
 • Anna Marntell och kollegan Niklas Åberg, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Medelpad.

  Anna fick silverkvist för nya lösningar

  Energisk, drivande och orädd är motiveringen för Silverkvisten till Anna Marntell, men säkert finns det fler dimensioner. För skogen känner hon väl till.
 • Datoranimering. Så här kan skogsmaskinen komma att se ut.

  Funkar militär teknologi i skogen?

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner
  För två år sedan skrev SKOGEN om den svenska militärfordontillverkaren BAE Systems planer på att utveckla en maskin för skogsbruk. Hur har det gått?
 • På söndag den 14 december kommer Skogisgranar till Stockholm!

  Den 14-22 december kl 10-20 och 23 december kl 10-16 säljer Jägmästarestudenter granar i Stockholm på nio platser i staden. Studenterna på SLU, tidigare skogshögskolan, är sedan 50 år granförsäljare i Stockholm.
 • Så sköter du din julgran

  Granen är just ställd innanför dörren. Inom kort har ni raggsockarna fulla av stickiga barr och julstämningen mattas av. Problemen kan undvikas, med lite kunskap och små enkla medel. Det gäller att behandla granen rätt. A och O är att få tag på en färsk gran. Stora julgransodlare börjar hugga sina granar redan i oktober, november för att hinna med leveranserna. Nu gör det inte så mycket om det är kallt väder eftersom granen har invintrat och inte är aktiv. Läs mer om huggning och vattning på SkogsSveriges faktasidor om julgranar.
 • Välj en äkta svensk gran om du kan. Den doftar trevligare och är bättre för miljön

  Håll din julgran grann

  Kategorier: julgran
  Snart nalkas julen och skogsfolk överlag är nog ense om att inget slår en äkta gran. Att välja en äkta närodlad gran är dessutom ett mer miljövänligt val framför en gran i plast. Men innan du köper eller hugger din egen gran, läs om hur du bäst håller den vid liv under både jul- och nyårshelgerna.