tisdag 2 september, 2014

Rekreation och ved viktigare än pengar

Vedeldning, elda med ved
Fotograf: Stefan Örtenblad/SkogenBild
För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation viktigare än allt annat. Och vedeldning slår intresset för att sälja timmer.

Efter rekreationen värderas möjligheten att ta ved och virke för husbehov och bevara en skogsbrukartradition högst. Först därefter kommer skogsinkomster, konstaterar Christina Berlin Fakta Skog 11/2006.

— Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar hon.

Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor. För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna elda med ved och använda virke för husbehov.

Läs mer »

Läs massor med tips om vedeldning här!

 • Allt blir skitigt: sågbord, timmer och maskiner

  Sågbar furu från brandfält är dyr att ta till vara. Det virke som man lyckats såga vid tidigare bränder har medfört stora extrakostnader.
 • Foto:lantmäteriet

  Se flygbilder före och efter branden

  Lantmäteriet gör flygbilderna från skogsbranden i Västmanland tillgängliga för allmänheten. Bilderna möjliggör för markägare och boende i regionen att jämföra flygbilder före och efter branden.
 • Tips kring försäkring och skogsbrand

  Kategorier: skogsbrand, skogsskador
  Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen, ger drabbade sina bästa råd till markägare som drabbats av skogsbrand.
 • Stormskador på skog i norra Dalarna

  Kategorier: Stormskador, Dalarna
  Mora och Älvdalens kommuner drabbades av kraftiga fallvindar i samband med ett åskoväder i början av augusti. Stormskadorna på skogen är spridda och svårbedömda. Skogsstyrelsen uppmanar därför markägare i området att se över sin skog.
 • Annons
 • Efter domedagen

  Domedagen kom inte år 2012, så som en del tolkat mayakalendern. För somliga skogsägare kom den dock i slutet av juli 2014. Åtminstone kan det kännas så när naturens makter härjar fritt.
 • Skål för 100-åringen!

  Under regnpauserna på Mellanskogselmia passade vi på att fira att SKOGEN fyller 100 år som tidning. Dock inget starkare än att man kunde ta bilen hem efteråt. Tack alla glada mässbesökare för trevligt skogsprat och intressanta uppslag att skriva om!
 • MellanskogsElmia: Dokumentera det som förstörts i branden

  Kategorier: skogsmässa
  Sture Karlsson, vd, Mellanskog tackade alla inblandade och berättade om hur organisationen byggts upp under skogsbranden i Västmanland. Eva Blomdahl och Jan Bertholdsson, från LRF Konsult gav råd om vad de branddrabbade nu bör tänka på när de kan återvända till sina hem. Åhörarna fick veta att de drabbade bör dokumentera det som förstörts i branden och de fick också skattetekniska råd.
 • MellanskogsElmia: Ytterligare 78 miljoner till branddrabbade enligt Eskil Erlandsson

  Kategorier: skogsmässa
  Under fredagseftermiddagen besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson MellanskogsElmia och utlovade i Centerns monter ytterligare 78 miljoner till de drabbade efter skogsbranden i Västmanland. Skogforsks seminarium minskning av markskador handlade bland annat om att risa vägar och att ha koll på markfuktigheten via kartor. Besökarna fick se storskaligt till småskaligt skogsbruk med tillhörande maskiner och även ett antal utbildningar som krävs.
 • MellanskogsElmia: Skogen och människorna i det biobaserade samhället

  Kategorier: skogsmässa
  - Vi riktar vårt stora tack och respekt till alla som arbetat med den stora skogsbranden i Västmanland, sa Karin Perers, styrelseordförande i Mellanskog, i sitt inledningstal till MellanskogsElmia. Skogsägare planerar för flera generationer framåt i tiden och det är ett under att inte fler kom till skada i de brandhärjade områdena. Karin Perers fortsatte med att tala om det biobaserade samhället där vi kommer att gå från oljans svarta atomer till skogens gröna guld. - Hälften av Sveriges skog ägs av familjerna och vi får inte glömma bort de handlingskraftiga människorna, sa Karin Perers.
 • Inversmarkberedning på bred front

  Inversmetoden, markberedning med omvänd torva, är vänligare för miljön än traditionell harvning. Dessutom ger det plantan en bra start. Trots att metoden är nästan dubbelt så dyr som konventionell markberedning har intresset ökat på senare tid. SKOGEN har kollat upp tre olika metoder.
 • Lingon

  Ont om lingon i år

  Kategorier: lingon, blåbär, bärprognos
  Det blir sämre tillgång på lingon i alla landsdelar utom i Götaland. Den prognosen ger SLU i år.
 • Några enkla handgrepp tar bort stolens värsta brister

  Bättre ergonomi i förarhytten blir ett allt viktigare försäljningsargument hos maskintillverkarna. Vem vill inte ha avvibrering, nivellering och hyttdämpning? Men förarstolen behöver ändå bli bättre, anser erfarna maskinförare.